Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Większość z nas obchodzi je tradycyjnie z rodziną i najbliższymi przyjaciółmi. Zapytaliśmy zagłębiowskich samorządowców, jak grudniowe święta wyglądają u nich oraz co chętnie przygotowują na świąteczny stół.

MARCIN BAZYLAK, PREZYDENT DĄBROWY GÓRNICZEJ

Święta spędzę tradycyjnie z rodziną, z dziećmi. To dla nas bardzo fajny czas, bo wiemy, że spędzimy go razem. Nie tylko przy wigilijnym stole, ale również aktywnie. Wspólne przystrajanie choinki, szykowanie świątecznych posiłków i ich smakowanie oraz rozpakowywanie prezentów to wyjątkowe i wspaniałe chwile. Na pewno odwiedzimy też najbliższych i jeśli pogoda dopisze, wybierzemy się na spacer, by spalić trochę świątecznych kalorii.

Niezmienne od lat, moim ulubionym świątecznym przysmakiem jest kutia babci Heleny, której przygotowanie opanowała do perfekcji, a przepis pozostaje jej słodkim sekretem.

ARKADIUSZ CHĘCIŃSKI, PREZYDENT SOSNOWCA

Święta spędzam w tradycyjny sposób w rodzinnym gronie na miejscu w Sosnowcu. Wszystkim czytelnikom „Twojego Zagłębia”, a zarazem wszystkim, którzy tworzą gazetę, życzę  pięknych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech będzie to dobrze spędzony czas przy świątecznej choince w gronie rodziny i przyjaciół. Magiczna moc wigilijnego wieczoru niech przyniesie szczęście i radość, a Gwiazda Betlejemska niech świeci pełnym blaskiem wprowadzając nas w Nowy 2022 Rok. Życzę także Wszelkiej pomyślności i sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym.

JOANNA SEKUŁA, SENATORKA RP Z SOSNOWCA

Święta spędzimy w domu. Spotykamy się dużą gromadą, dzieci, wnuki, moja mama, siostra i jej dzieci. Cudownie, głośno, radośnie. Jemy, gramy i śpiewamy kolędy, dzieci rozdają prezenty spod choinki. Tradycyjnie, bardzo staramy się niczego nie zmieniać. Ulubioną potrawą, jedzoną tylko raz w roku, jest zupa grzybowa z maleńkimi uszkami, które robimy sami. Od kilkunastu lat robimy też karpia po żydowsku. Wspaniała potrawa, lekko zmodyfikowana, trudna do zaakceptowania przez niektórych, bo ma w sobie niekoniecznie tradycyjnie łączone smaki.

Przepis:

Przygotować migdały (sparzone, obrane i posiekane) i rodzynki (sparzone),

Dużo warzyw( marchew, pietruszka, seler) zagotować z pokrojoną w kostkę cebulą. Odcedzić wywar, dołożyć kawałki karpia, gotować przez chwilę. Wyjąć karpia, podzielić na mniejsze części, ułożyć w salaterkach, dodać migdały i rodzynki. Zalać wywarem z rozpuszczoną żelatyną, doprawionego świeżo zmielonym pieprzem (jak mówili autorzy – gębę ma wykrzywiać)  i solą. Po zastygnięciu uzyskujemy znakomitą, delikatną przekąskę. Smacznego.

Szanowni Państwo, życzę Wam na świąteczny czas spokoju, niech żadne spory  Was nie podzielą, niech będzie między Wami prawdziwa miłość i radość. Słuchać, cieszyć się  wzajemnością, odnaleźć w tym szalonym świecie dawną rodzinną i przyjacielską bliskość.

KRZYSZTOF DUDZIŃSKI, PRZEWODNICZĄCY RM BĘDZINA

Święta Bożego Narodzenia to czas, który w mojej rodzinie spędza się razem, wielopokoleniowo. Od najmłodszych lat wszyscy członkowie rodziny wspólnie przygotowują świąteczne potrawy, dekorują choinkę. Święta rozpoczynamy wraz z pierwszą gwiazdką, tradycyjnie na stole znajduje się karp, zupa grzybowa, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem oraz kompot z suszonych owoców. Ulubioną potrawą w mojej rodzinie to pierogi, oczywiście lepione w domu wraz z dziećmi, dzięki czemu ta tradycja jest przekazywana najmłodszym.

Najserdeczniejsze życzenia świąteczne… dużo zdrowia, bo to teraz najważniejsze, wyrozumiałości, energii… Niech zapach choinki i Świąt wprowadzi w Waszych domach klimatyczny nastrój, pełen spokoju i rodzinnego ciepła. Za nami wszystkimi ciężki rok… niech ten Nowy będzie bardziej łaskawy i przyniesie same pozytywy. Spełnienia marzeń i realizacji wszystkich planów.

ŁUKASZ KOMONIEWSKI, PREZYDENT BĘDZINA

Święta Bożego Narodzenia to dla mnie przede wszystkim pachnąca choinka i aromat świątecznych potraw: zupy grzybowej, wigilijnego kompotu, a przede wszystkim mojego ulubionego smażonego karpia. Najważniejsza jest jednak możliwość spędzenia tego czasu w gronie najbliższych, w domu, w atmosferze spokoju i wytchnienia po przedświątecznym pędzie.

ŁUKASZ KONARSKI, PREZYDENT ZAWIERCIA

Święta Bożego Narodzenia spędzę w rodzinnym gronie. Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę mieszkańcom wyjątkowych chwil przepełnionych radością oraz rodzinną atmosferą. Niech świąteczny czas spędzony w gronie najbliższych będzie momentem odpoczynku i wytchnienia od codziennych obowiązków. W zbliżającym się 2022 roku życzę wszelkiej pomyślności, zdrowia, entuzjazmu i zapału potrzebnego do osiągnięcia zamierzonych celów.

RAFAŁ ADAMCZYK, BURMISTRZ SŁAWKOWA

Święta Bożego Narodzenia spędzam co rok tradycyjnie, w gronie najbliższych. Codzienna gonitwa sprawia, że ten czas rezerwuję wyłącznie dla rodziny. Tegoroczne święta spędzamy w domu, ale z pewnością wybierzemy się na długi spacer z naszym nowym członkiem rodziny – golden retrieverem Honey’em.

Trudno wyobrazić sobie świąteczną atmosferę bez charakterystycznych dla tego czasu potraw. W tym względzie jestem absolutnym zwolennikiem tradycji. Nie może zabraknąć czerwonego barszczu, pierogów, zupy grzybowej z jesiennych zbiorów i ryby. Na nasz wigilijny stół tradycyjnie piekę domową chałkę, która idealnie sprawdza się w połączeniu z miodem lub własnej roboty powidłami śliwkowymi.

Mieszkańcom Sławkowa i Czytelnikom „Twojego Zagłębia” życzę rodzinnych, pełnych ciepła i spokoju Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności i spełnienia marzeń w nadchodzącym nowym, 2022 roku.

Chałka drożdżowa

Składniki:
– nieco ponad szklanka mleka,
– jedno średniej wielkości jajko o temperaturze pokojowej,
– 4 łyżki cukru,
– 20 g świeżych drożdży (lub opakowanie drożdży instant),
– 50 dag mąki pszennej,
– 60 g masła,
– sól (szczypta),
– skórka pomarańczowa (starte około łyżki stołowej).

Mleko podgrzewamy, by było lekko ciepłe, dodajemy do niego cukier, pokruszone drożdże
oraz 3-4 łyżki mąki. Mieszamy, a następnie tak przygotowany zaczyn przykrywamy
kawałkiem płótna i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans. W przypadku drożdży instant
ten etap pomijamy, a drożdże i mleko dodajemy bezpośrednio do mąki.

Mąkę przesiewamy, wsypujemy do miski. Dodajemy cukier, sól i mieszamy (w wariancie z
drożdżami instant: wsypujemy je i wlewamy mleko). Następnie dodajemy miękkie masło (o
temperaturze pokojowej), jajko, zaczyn i skórkę z pomarańczy. Całość wyrabiamy, miskę
przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy trzy wałeczki o długości około 50 cm.
Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy warkocz.
Odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem.
Można też posypać je przygotowaną wcześniej kruszonką. Chałkę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Kruszonka do chałki

Składniki:
– 3 płaskie łyżki mąki pszennej,
– 2 łyżki cukru,
– 40 g masła.
Zagniatamy wszystkie składniki. Kruszonkę należy przygotować odpowiednio wcześniej i
umieścić w lodówce. Tak przygotowaną rozkruszamy na chałkę po wysmarowaniu jej
rozmąconym jajkiem, przed włożeniem do piekarnika.

ZBIGNIEW SZALENIEC, BURMISTRZ CZELADZI

Święta to czas, który zawsze spędzam w rodzinnej atmosferze. Jeśli sytuacja na to pozwoli, to w tym roku zamierzamy spędzić je wspólnie w górach.
Przepis:

Nie jestem oryginalny, gdyż w Wigilię i święta dominują moje ulubione potrawy – grzybowa i karp. Od lat w przeddzień Wigilii sam przygotowuję karpia, który musi być najpierw wyfiletowany, potem obłożony pokrojoną cebulą i wieloma innymi przyprawami, które przez lata poszukiwań smakowych zawsze stosuję, nasączając nimi przygotowane filety. Na noc wędrują na ogół na balkon, by w chłodnej temperaturze przesiąknąć do ryby. Smażeniem w wigilijny wieczór zajmuje się już żona.

Korzystając z okazji, redakcji oraz czytelnikom Twojego Zagłębia, życzę spokojnych i radosnych świąt i szczęśliwego Nowego Roku.