Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Większość z nas obchodzi je tradycyjnie z rodziną i najbliższymi przyjaciółmi. Zapytaliśmy przedstawicieli zagłębiowskiego sportu, jak grudniowe święta wyglądają u nich oraz co chętnie przygotowują na świąteczny stół.
CAIO PACHECO, KOSZYKARZ MKS DĄBROWA GÓRNICZA
Boże Narodzenie w Brazylii to czas podziękowań za wszystko i przebywania z ukochanymi osobami. Zazwyczaj spędzamy go z rodziną i jedzeniem, dużą ilością jedzenia. W Brazylii tradycyjnie jada się prosiaka z ryżem i suszonymi winogronami. Przepis będę musiał pominąć, bo tak naprawdę nie wiem jak go zrobić, po prostu uwielbiam go jeść.
Brazylia jest naprawdę religijnym krajem, więc tradycją w wielu rodzinach jest chodzenie do kościoła i modlenie się, no i oczywiście dawania prezentów w noc z 24 na 25 grudnia.
DAWID KONARSKI, SIATKARZ WARTY ZAWIERCIE
Staram się spędzać w rodzinnym gronie jak najwięcej czasu i taki sam zamiar mam także w tym roku. Na pewno święta spędzimy z moimi rodzicami, rodzicami mojej żony Sabiny oraz resztą naszej rodziny. Będzie nas ponad 20 osób. I w takiej rodzinnej atmosferze nam ten świąteczny okres mija. Jak zwykle krótki, bo zawsze mamy pomiędzy Bożym Narodzeniem, a Nowym Rokiem wrzuconą ligową kolejkę. Podobnie jest w tym roku. Na odpoczynek mamy dwa dni. Teraz bardziej cieszę się z tego, że jesteśmy w Boże Narodzenie razem.
Wcześniej, zanim rozpocząłem przygodę z siatkówką, liczyły się głównie prezenty i moment, gdy mogłem zabrać je spod choinki. Teraz dużo lepiej jest dawać komuś upominki i patrzeć jak młodsze pokolenia się z nich cieszą. Dla mnie ważniejsze jest wspólne spędzenie czasu, wypicie kawy, posiedzenie razem do późnych godzin wieczornych. To coś, co chyba tak naprawdę jest potrzebne nam wszystkim. To taka chwila odpoczynku i wyhamowania w tym pędzącym świecie. Gdybym miał wybrać jedną ulubioną tradycję świąteczną, to chyba byłoby to strojenie choinki. Zawsze to jest miły moment, nie trzeba się wtedy spieszyć.
Jeśli mam wybrać jedną potrawę, to będzie to barszcz z uszkami. A jak to się ma do diety sportowca? Oczywiście w tym czasie wszystkiego można spróbować, tylko nie w ogromnych ilościach, a symbolicznie. Może nie wszystkich tradycyjnych 12 potraw, ale można posmakować wielu rzeczy. Można też zjeść kawałek sernika, wypić kawę bez cukru. Przez takie dwa dni nie da się ani mocno schudnąć, ani mocno przytyć, więc nic złego się nie stanie.
Spokojnych świąt Bożego Narodzenia. Życzę Państwu spędzenia tego czasu w gronie rodzinnym. Spędźmy te święta i okres poświąteczny w zdrowiu, aby nie doszło do niepotrzebnych zachorowań. I przede wszystkim odpoczynku, wyhamowania od tego codziennego pośpiechu, zadumy oraz rozmowy z najbliższymi, bo w dobie Internetu coraz częściej zanika nam ten bezpośredni kontakt. Spotykajmy się, rozmawiajmy i spędzajmy ten czas ze sobą nawzajem.
JERZY GÓRAK, DYREKTOR MIEJSKIEGO OŚRODKA SPORTU I REKREACJI W SOSNOWCU
Święta Bożego Narodzenia to dla mnie wyjątkowy czas, radosny, niosący nadzieję i odpoczynek od codzienności. To czas pełen szczęścia, miłości i spokoju, przepełniony rodzinnym ciepłem, pełen wiary i magicznego powrotu do lat dzieciństwa. Wigilię i Boże Narodzenie zawsze spędzam w najbliższym gronie rodzinnym. To jedno z naszych najpiękniejszych spotkań rodzinnych w ciągu całego roku. Wszystkie wigilijne potrawy smakują niepowtarzalnie i wszystkich chętnie próbuję, ale tradycyjnie karp smażony czy zupa grzybowa to moje ulubione dania.
Wszystkim czytelnikom „Twojego Zagłębia” z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę przede wszystkim dużo zdrowia, wielu głębokich i radosnych przeżyć, wewnętrznego spokoju i szczęścia. Niech ten wspaniały czas przyniesie wszystkim mnóstwo radości, miłości oraz niech będzie czasem wytchnienia od codziennych spraw.
SZYMON SOBCZAK, ZAWODNIK ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC
Koniec roku to przerwa w rozgrywkach i okazja na trochę odpoczynku, dlatego okres świąteczny spędzam w swoim domu rodzinnym w Lubieniu. To czas na rozmowy, anegdoty, wspomnienia i odskocznia od codzienności.
Na wigilijnym stole zawsze znajduje się wiele potraw, na które czeka się cały rok. Osobiście uwielbiam barszcze. W moim domu gotuje się przynajmniej dwa rodzaje. Nie mogę się również doczekać karpia w warzywach. W ciągu roku nie ma szans, żeby go zjeść, więc w święta smakuje wyjątkowo. Sam nie gotuję, więc ulubionego przepisu nie mam.
Z okazji świąt chciałbym życzyć kibicom przede wszystkim zdrowia. Niech ten czas będzie spędzony w gronie najbliższych, przy których czujemy się wyjątkowo.
PRZECZYTAJ KONIECZNIE: