Pigwa jest cennym źródłem witamin i minerałów. Roślina pochodzi z Azji – przywędrowała do Europy tysiące lat temu i należy do najstarszych roślin uprawnych na świecie. Jest to owoc często spotykany w naszym kraju. Jesienią i zimą chętnie dodawany do herbaty. Jest również składnikiem słodkich deserów. Warto wiedzieć, że oprócz walorów smakowych, ma również właściwości lecznicze.

Zdrowotne właściwości pigwy

Pigwa ma bardzo charakterystyczny kwaskowato-gorzkawy smak. Jej walory smakowe są korzystniejsze, gdy jest połączona z innymi słodkimi owocami. Wpływa pozytywnie na zwiększenie odporności organizmu, działa przeciwzapalnie. Jest często stosowana z wyjątkowo dobrym efektem na zmniejszenie objawów przeziębienia i grypy. Działa korzystnie na wszystkie procesy detoksykacyjne, ma zdolności regenerujące wątrobę.

Owoce pigwy wpływają pozytywnie na wydzielanie soków trawiennych. Wpływa również bardzo korzystnie na układ pokarmowy. Znane jest również jej działanie polepszające stan naczyń krwionośnych. Pomaga pozbyć się z organizmu wolnych rodników, ponieważ ma działanie antyoksydacyjne. Jest dość twardym owocem, dlatego jest zazwyczaj spożywana w formie przetworzonej pod postacią dżemów, soków czy nalewek. Wiele produktów z zawartością pigwy oferuje gazetka Biedronka.

pigwa
Pigwa – fot. mat. pras.

Wartości odżywcze pigwy

Kwaśny smak pigwy sugeruje, że zawiera ona dużo witaminy C – jest to tzw. polska cytryna. Kwas askorbinowy wpływa pozytywnie na stan naczyń krwionośnych. Zawiera również duże ilości witamin z grupy B, a także żelazo, potas oraz magnez. Może być uwzględniana w diecie diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 35. W 100 gramach pigwy znajduje się około 57 kalorii. Zawartość składników odżywczych i kaloryczność pigwy różnią się w zależności od jej rodzaju.

Zastosowanie pigwy

Pozytywne właściwości pigwy i zawartość wielu cennych składników odżywczych sprawiają, że może ona być wykorzystywana w różnych problemach ze zdrowiem, jak np.:

  • spadek odporności organizmu, niedokrwistość i anemia,
  • zaburzenia trawienia i utrata apetytu,
  • ogólne wyczerpanie psychofizyczne organizmu,
  • różnego rodzaju przeziębienia i infekcje,
  • wspomagająco w chorobach układu krążenia i w przebiegu chorób nowotworowych.

W jakiej postaci stosować pigwę, aby podnieść odporność?

Kupując przetwory z pigwy, trzeba zwrócić uwagę na ich jakość i jak najprostszy skład. Najlepiej się upewnić, że nie zawierają one różnych sztucznych polepszaczy. Dobrym rozwiązaniem może być dodanie do produktów z pigwą przypraw korzennych.

szklany imbryk
Pigwa – fot. mat. pras.

Pigwa z imbirem i cynamonem w zalewie korzennej może być doskonałym dodatkiem do codziennej herbaty albo służyć jako polewa do ciasta. Osoby, które uprawiają pigwę w ogrodzie, mogą przechowywać zerwane owoce w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu. W sprzyjających warunkach może być ona przetrzymywana nawet kilka miesięcy, nie tracąc żadnych walorów odżywczych. Pigwę można także zamrozić, co wpływa korzystnie na jej smak – staje się później delikatniejsza. Pigwę należy dodawać regularnie do różnych gorących napojów, nieważne czy w formie nalewki, soku czy też w innej przetworzonej postaci. Jest ona stosunkowo niedrogim i łatwo dostępnym owocem charakteryzującym się wyjątkowo korzystnymi właściwościami dla zdrowia.