Coraz częściej chcemy wybierać rzeczy, które będą sprzyjać dobrej kondycji organizmu. Tymczasem pokarmy uważane za zdrowe nie zawsze to lubią, a podczas gotowania dodatkowo tracą swoje wartości odżywcze. Jak więc upewnić się, że odżywiasz się zdrowo?

Jak zdrowo się odżywiać? Bazuj na warzywach i owocach

Kiedy słyszysz „jedz zdrowo”, pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, są warzywa i owoce? Słusznie, bo one są to produkty bogate w składniki mineralne. Warto poszukać kolorowych warzyw i owoców. Kolor w dużej mierze decyduje o wartości odżywczej. Zielone warzywa są bogate w kwas foliowy, wapń i żelazo. Czerwony, żółty i pomarańczowy są bogate w karotenoidy. Produkty świeże – warzywa i owoce powinny pojawić się w ciągu dnia, ale tych pierwszych zdecydowanie powinno być więcej. Warto szukać owoców i rodzimych i w sezonie, a zimą, gdy jest ich mniej, można jeść dania mrożone.

Różnorodność posiłków to klucz do właściwego odżywiania

Zróżnicowana dieta to jedna z głównych zasad zdrowej diety. Wybierz produkty z różnych grup. Upewnij się, że Twoje codzienne menu zawiera warzywa, produkty pełnoziarniste, źródła białka i zdrowe warzywa. Im bardziej urozmaicony talerz, tym mniejsze ryzyko problemów żywieniowych. Najlepsze źródło pełnowartościowego białka to produkty odzwierzęce – jajka, mięso, ryby, ale również rośliny strączkowe. Postaw także na zdrowe tłuszcze – oleje roślinne, czy masło klarowane do smażenia.

Wybieraj zdrowe produkty, czyli żywność nisko przetworzoną

Zdrowe jedzenie z pewnością polega na wybieraniu produktów nisko przetworzonych. Wyeliminuj z diety fast food, słone przekąski i inne wysokoprzetworzone. Jak je rozpoznać? Czytaj składy na opakowaniach, wśród których znajdują się duże ilości i cukru, a także konserwanty, barwniki, aromaty czy wzmacniacze smaku. Żywność wysokoprzetworzona nie daje organizmowi żadnych wartości, to puste kalorie, które dostarczają dużo energii, ale niewiele witamin i składników mineralnych.

Makaron orkiszowy – pełnowartościowy dodatek do zdrowych dań

Biały makaron orkiszowy z ekologicznej mąki pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi i cholesterolu, zapewnia uczucie sytości na długi czas, a tym samym utratę wagi, pomagają również zrównoważyć ciało i wzmocnić odporność. Orkisz znany ludzkości od 8000 lat wcześniej działa ochronnie na oczy zapobiegając tzw. kurzej ślepocie, wzmacnia kości, spowalnia procesy starzenia się komórek, chroni przed bezpłodnością, zmniejsza stres, poprawia ogólny stan skóry, włosów i paznokci.