UOKiK i Inspekcja Handlowa mają w ostatnim tygodniu stycznia rozpocząć kontrolę cen produktów spożywczych w związku z wprowadzeniem zerowego podatku VAT na artykuły żywnościowe.
Inspektorzy będą mieli za zadanie sprawdzić, czy sprzedawcy realizują ustawowe obowiązki związane z obniżką stawki VAT oraz czy umieszczają oni przy stanowiskach kasowych informację odnośnie obowiązującej od lutego do końca lipca obniżce.
Zgodnie z Rządową Tarczą Antyinflacyjną, obniżkami stawek VAT do 0 proc. objęte są produkty spożywcze, które dotychczas opodatkowane były stawką 5 proc. Tyczy się to takich artykułów jak: masło, mleko, chleb, olej, cukier, mąka, jajka, nabiał, mięso warzywa i owoce.
– Za kilka dni, w trakcie codziennych zakupów, powinniśmy odczuć obniżki VAT na podstawowe produkty żywnościowe, wprowadzone w Rządowej Tarczy Antyinflacyjnej. Na spotkaniu z branżą zaapelowałem o odpowiedzialne działania ze strony sprzedawców – oświadczył na twitterze Tomasz Chróstny Prezes UOKiK. – Od przyszłego tygodnia zaczynamy stały monitoring cen produktów spożywczych. Do sprawdzanego przez nas cyklicznie koszyka włożymy m.in. takie produkty jak pieczywo, nabiał, warzywa czy owoce. Wartość koszyka dóbr podstawowych będziemy monitorować w największych sieci handlowych w Polsce – dodaje.
Według rządu na obniżce VAT na produkty spożywcze przeciętnie rodzina zaoszczędzi ok. 45 zł w skali miesiąca.
Jeżeli inspektorzy podczas kontroli wykryją nieprawidłowości to z tytułu naruszenia interesów konsumenckich grozi kara do 10 proc. obrotu.