echo adrotate_group(3, 0, 0, 0);
echo adrotate_group(3, 0, 0, 0);
echo adrotate_group(3, 0, 0, 0);
echo adrotate_group(9, 0, 0, 0);

UOKiK i Inspekcja Handlowa mają w ostatnim tygodniu stycznia rozpocząć kontrolę cen produktów spożywczych w związku z wprowadzeniem zerowego podatku VAT na artykuły żywnościowe.

Inspektorzy będą mieli za zadanie sprawdzić, czy sprzedawcy realizują ustawowe obowiązki związane z obniżką stawki VAT oraz czy umieszczają oni przy stanowiskach kasowych informację odnośnie obowiązującej od lutego do końca lipca obniżce.

Zgodnie z Rządową Tarczą Antyinflacyjną, obniżkami stawek VAT do 0 proc. objęte są produkty spożywcze, które dotychczas opodatkowane były stawką 5 proc. Tyczy się to takich artykułów jak: masło, mleko, chleb, olej, cukier, mąka, jajka, nabiał, mięso warzywa i owoce.

– Za kilka dni, w trakcie codziennych zakupów, powinniśmy odczuć obniżki VAT na podstawowe produkty żywnościowe, wprowadzone w Rządowej Tarczy Antyinflacyjnej. Na spotkaniu z branżą zaapelowałem o odpowiedzialne działania ze strony sprzedawców – oświadczył na twitterze Tomasz Chróstny Prezes UOKiK.   – Od przyszłego tygodnia zaczynamy stały monitoring cen produktów spożywczych. Do sprawdzanego przez nas cyklicznie koszyka włożymy m.in. takie produkty jak pieczywo, nabiał, warzywa czy owoce. Wartość koszyka dóbr podstawowych będziemy monitorować w największych sieci handlowych w Polsce – dodaje.

Według rządu na obniżce VAT na produkty spożywcze przeciętnie rodzina zaoszczędzi ok. 45 zł w skali miesiąca.

Jeżeli inspektorzy podczas kontroli wykryją nieprawidłowości to z tytułu naruszenia interesów konsumenckich grozi kara do 10 proc. obrotu.

echo adrotate_group(5, 0, 0, 0);
echo adrotate_group(5, 0, 0, 0);
echo adrotate_group(5, 0, 0, 0);
echo adrotate_group(9, 0, 0, 0);