W najbliższy poniedziałek, 9 października, startuje Festiwal Smaku. Przez pięć dni będziemy mogli odwiedzać najlepsze zagłębiowskie restauracje i kawiarnie by delektować się festiwalowymi potrawami.
W dniach 9-13 października najlepsze restauracje oraz kawiarnie w Sosnowcu, Dąbrowie Górniczej, Czeladzi i Zawierciu będą proponować mieszkańcom specjalnie przygotowane na tę okazję dania. Celem festiwalu jest zachęcenie do odkrywania nowych smaków oraz odwiedzania najsmaczniejszych lokali. Natomiast głównym założeniem tego wydarzenia jest aktywizacja życia miasta i jego mieszkańców, promowanie idei „Slow Food” oraz wspieranie lokalnej przedsiębiorczości – gastronomów oraz restauratorów.
To świetna okazja dla wszystkich mieszkańców miast biorących udział w wydarzeniu by wziąć udział w kulinarnej podróży.
– Każda z uczestniczących w wydarzeniu restauracji i kawiarni przygotowała specjalne dania, które będzie można skosztować w specjalnych cenach – 10 zł za zestaw napój i deser oraz 20 zł za zestaw przystawka i danie główne – wyjaśnia Kamil Dutkiewicz, współorganizator wydarzenia.
Wśród dań znalazły się w większości dania autorskie, oryginalne i zaskakujące zarówno treścią, jak i formą. Na festiwalowych smakoszy czekać będą niebanalne zupy oraz dania z różnych zakątków świata. Nie zabraknie pysznych deserów w towarzystwie aromatycznej kawy w wielu odsłonach. Serwowane dania będą nieco mniejsze niż standardowe porcje, natomiast ceny są niezmienne dla wszystkich restauracji i kawiarni biorących udział w wydarzeniu.