Program „Extra Szkolna Stołówka” dobiegł końca. Już wkrótce, dzięki głosom internautów, odbędzie się metamorfoza szkolnej stołówki w jednej z czeladzkich szkół podstawowych.

„Extra Szkolna Stołówka” to program edukacyjny, którego celem jest polepszenie warunków, w jakich dzieci w szkołach spożywają posiłki, oraz edukacja uczniów w zakresie właściwego gospodarowania żywnością.

Programowi towarzyszył konkurs skierowany do szkół podstawowych, w którym do wygrania był remont szkolnej stołówki o wartości 30 tys. złotych.  Te, które przyłączyły się do programu, miały szansę otrzymać wsparcie finansowe na remont szkolnej stołówki, warsztaty dotyczące mądrego gospodarowania żywnością czy zestaw tac, w które extra stołówka powinna być wyposażona.

Założenia programu „Extra Szkolna Stołówka” mają swoje źródło w obserwacji warunków, w jakich dzieci w szkołach spędzają przerwę przeznaczoną na jedzenie. Nie każda bowiem szkolna stołówka jest „extra”, czyli odpowiednio do tego przystosowana.

– Szkolna stołówka powinna być miejscem, w którym dzieci w przyjaznej atmosferze zjedzą posiłek i które jednocześnie umożliwi im wspólne przeżywanie tych momentów, dzięki czemu będą one budować wzajemne relacje – mówi Marek Borowski, prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

W konkursie, który towarzyszył programowi, pięć szkół spośród ponad 500 zgłoszonych z całej Polski wygrało remont szkolnej stołówki – opublikowały one zdjęcia stołówek wraz z uzasadnieniem, dlaczego to właśnie ich placówka powinna wygrać.

Wśród laureatów konkursu „Extra Szkolna Stołówka” jest Szkoła Podstawowa nr 2 im. Marii Konopnickiej w Czeladzi, która w uzasadnieniu napisała, że szkolna stołówka zawsze była nieodłączną częścią tej szkoły a ponadto jest ona największym punktem żywienia zbiorowego w całym mieście. Szkoła otrzyma 30 000 złotych na remont szkolnej stołówki.

Jednym z głównych założeń konkursu było także stworzenie przyjaznego otoczenia dla dzieci spożywających posiłek. Do tego dążyli także opiekunowie czeladzkiego przedszkola. – Do pysznych, świeżych, gotowanych na miejscu i bardzo smacznych dań należałoby dodać odpowiedni, estetyczny wystrój wnętrza – napisali w konkursowym opisie.

Dodatkowo w kilkudziesięciu placówkach Federacja Polskich Banków Żywności przeprowadzi też warsztaty dotyczące mądrego gospodarowania żywnością.