12 potraw wigilijnych to świąteczna tradycja, taka sama jak sianko pod obrusem i dodatkowe nakrycie stołu dla zbłąkanego wędrowca. Ilość potraw wigilijnych ma symbolizować 12 apostołów, a dania powinny być postne.

W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Co zatem powinno znaleźć się na naszym stole?

Na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw, Każdej z nich należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok.

Czerwony barszcz – danie otwierające wigilijną wieczerze w wielu domach. Barszcz wigilijny powinien być zrobiony tradycyjnie na zakwasie. Dzięki temu będzie o miał niepowtarzalny smak, aromat i piękny, wyrazisty kolor. Wigilijny barszczyk można podawać z pysznymi uszkami, z tłuczonymi ziemniakami lub do popijania innych wigilijnych potraw.

Uszka z grzybami – cienkie ciasto i dużo farszu w gorącym barszczyku, to jedno z najpopularniejszych dań, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt.

Zupa grzybowa – często podawana jako alternatywa dla barszczu czerwonego, przez wielu traktowana jako kolejne danie. Zupa grzybowa, może być podawana, jako tradycyjny wywar z kawałkami grzybów lub w formie coraz bardziej popularnych w naszym kraju zupy-krem. To właśnie zapach grzybów, nadaje wigilii i jej potrawom, tego niepowtarzalnego aromatu i smaku.

Karp – jedno z najpopularniejszych dań na wigilijnym stole. Najczęściej podawany jako smażona porcja ryby lub potrawa w galarecie.

Ryba po grecku – kawałki ryby podawane z warzywami to świetna i lekka przekąska, która może być serwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wigilijny makowiec – fot. Monika Gruszewicz

Śledzie – sposobów przyrządzenia jest wiele. Niezależnie od formy podania, nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Można je podać w oleju lub sosie, w formie wytrawnej, jak i słodkiej, na zimno lub na ciepło, a także sałatce.

Kapusta z grochem i grzybami – to kolejny must have wigilijnych potraw. Bardzo sycący i smaczny dodatek do ryby, który idealnie komponuje się z ziemniakami z wody lub jako samodzielna potrawa.

Pierogi z kapustą i grzybami – pyszne pierogi z aromatycznym farszem uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Podawane jako samodzielny, sycący posiłek lub jako dodatek do barszczu.

Kompot z suszu – jeden z najpopularniejszych napojów podczas wigilijnej wieczerzy. Słodki kompot, z suszonych owoców zalanych wrzątkiem i wzbogaconymi pięknie pachnącymi przyprawami korzennymi.

Kutia – najpopularniejszy bożonarodzeniowy deser z makiem, pełny pysznych i aromatycznych dodatków, przede wszystkim bakalii.

Makowiec – pyszny deser z dodatkiem maku. Jest to jedno z ulubionych ciast na świątecznym stole.

Piernik – cudowny korzenny aromat z niepowtarzalnym smakiem. Najczęściej przekładany konfiturami śliwkowymi lub bakaliami. Często robione, ku uciesze dzieci, w formie piernikowych ludków, które można ozdabiać według własnych pomysłów.

Makówki – znane także jako makiełki, to kolejna przekąska z makiem. Podstawowe składniki makówek to mak, bułki kanapkowe lub sucharki (w Zagłębiu używany jest makaron), mleko lub woda, miód lub cukier oraz bakalie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here