Pizza to najpopularniejsze włoskie danie, które podbiło cały świat, nie omijając naszego kraju. Prosta, a zarazem różnoraka w doborze dodatków potrawa jest lubiana przez prawie każdego. Lokale oferujące pizzę cieszą się ogromną popularnością: od prawdziwej, wykwintnej włoskiej pizzy do tej serwowanej nawet w nocy. Kluczem do sukcesu w pieczeniu pizzy jest odpowiedni piec, który zapewni nam sukces.

Piec do pizzy — pizza prosto z Włoch w twojej restauracji!

Prowadząc lokal gastronomiczny, który oferuje włoską pizzę, musisz zaopatrzyć się w profesjonalny piec do pizzy. Potrawa przyrządzona w piecu smakuje zupełnie inaczej, niż w zwykłym piekarniku. Posiadanie takie pieca wpływanie na zainteresowanie klientów i prestiż twojej restauracji. Do wykonania pizzy zgodnie z włoską tradycją idealnie nada się piec wykonany z ogniotrwałych cegieł cotto produkowanych przez Alfa Ref z siedzibą w Anagni.

O czym należy pamiętać, wybierając piec do pizzy?

Wybierając piec do pizzy, musimy zdecydować, jaki rodzaj ciasta będziemy wypiekać. W innej temperaturze upieczemy pizzę na cienkim cieście, a w innej na grubszym. Najważniejszy jest zakres temperatur. Na wybór pieca ma wpływ także rozmiar pizzy i metraż lokalu. W dużych kuchniach możemy pozwolić sobie na piec kamienny, w mniejszych na piec elektryczny.

Rodzaje pieców do pizzy — piec do pizzy gazowy, piec do pizzy elektryczny czy opalany drewnem?

Pizzę możemy przygotować na wiele różnych sposobów, nie tylko w piecu opalanym drewnem. W GastroProdukt znajdziemy szereg różnego rodzaju pieców: gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy do profesjonalnego, jak i domowego użytku.

Piece gazowe

Piece gazowe występują w kilku odmianach, różnią się ilością miejsca wewnątrz. Wykonane są z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, dzięki czemu są trwałe, odporne i solidne, a ponadto łatwe w czyszczeniu. Czytaj więcej i dowiedz się, jak wybrać odpowiedni piec.

Piec elektryczny

W asortymencie firmy GastroProdukt znajdziemy profesjonalne piece elektryczne, które doskonale magazynują ciepło, nie pozwalając na jego ulatnianie się.  Elektryczne piece sprawią, że twoja pizza będzie miała kruche i delikatne ciasto z każdym upieczeniem. W ofercie są piece jedno i dwukomorowe.

Piec do pizzy opalany drewnem

Piec opalany drewnem z oferty GastroProdukt sprawi, że twoja pizza będzie prawdziwie włoska. Został zaprojektowany przez włoskich projektantów firmy Alfa Pro, którzy produkują piece od dziesięcioleci. Piec został wykonany ręcznie ze specjalnych cegieł szamotowych, które pozwalają na przygotowanie pizzy w wysokich temperaturach.

Piec taśmowy i tunelowy

Piece tunelowe i taśmowe do idealny wybór do lokali gastronomicznych, które oferują nie tylko pizzę, ale i chleb czy pieczone warzywa i owoce. Ich sekretem jest ilość komór, które pozwalają w ciągu godziny na wypieczenie nawet 90 pizz o średnicy 250 mm.

Piec kopułowy

Kopułowe piece mają efektywną konstrukcję, która pozwala na równomierne rozłożenie ciepła. Wnętrze kopuły sprawia, że ciepło zostaje zachowane na długo, dzięki czemu ciasto jest idealnie wypieczone.

Jaki rozmiar pieca do pizzy wybrać?

Wybierając rozmiar pieca, musimy dostosować go do indywidualnych potrzeb: redtips.pl/zycie/piec-do-pizzy-poznaj-3-kryteria-wyboru. Inny rozmiar pieca sprawdzi się w małych lokalach, a na inny możemy sobie pozwolić w dużych kuchniach. Mniejsze piece mogą wypiec najczęściej tylko jedną pizzę. W bardziej profesjonalnym sprzęcie, który posiada kilka pojemnych komór, wypieczemy jednocześnie kilka pizz w różnych rozmiarach. Istotne jest także, ile osób zatrudniasz w restauracji i ile stanowisk do przygotowania pizzy posiadasz.

Umiejscowienie pieca: w lokalu, w ogrodzie, w przyczepie

Każdy lokal jest inny i to od tego zależy, gdzie umiejscowimy piec. W obszernych lokalach możemy postawić piec wg naszych upodobań, w mniejszych czy food truckach musimy dostosować się do warunków. Piec musi zachować odstęp od linii ścian, a wentylacja sprawia, że piec ma odpowiednie chłodzenie. Nie ma przeciwwskazań, aby postawić piec w ogrodzie.

Właściwe czyszczenie i konserwacja pieców do pizzy

Właściwe czyszczenie i konserwacja zapewnią długie życie naszego pieca. Czynność powinna być wykonywana regularnie po każdym dniu pracy. Do czyszczenia należy używać tylko profesjonalnych produktów, które pozwolą na usunięcie tłuszczu.

Piece do użytku domowego i profesjonalnego

Na rynku dostępne są piece do użytku domowego. Przygotujemy w nim maksymalnie dwie pizzę jednocześnie. Ogromną popularnością cieszą się piece ogrodowe np. opalane drewnem, które stanowią swego rodzaju dekorację altany. Profesjonalny piec do pieczenia pizzy mają o wiele większą wydajność, niż te domowe. W naszym sklepie oferujemy szereg produktów, które dopasują do twoich potrzeb.

GastroProdukt – sprawdzony partner w biznesie

GastroProdukt to marka, która posiada tylko mocne strony. Doskonała jakość produktu w przystępnej cenie, szeroki asortyment, profesjonalne doradztwo w zakresie produktów, kompetentne zarządzanie projektami  oraz zaangażowanie i kompetencje zespołu. Wybór produktów firmy GastroProdukt Professional to sprawdzony partner i przyszłość dla twojego biznesu.