Chcesz wyeliminować gluten ze swojej diety? To niezbędne działanie, jeśli masz celiakię, nadwrażliwość na gluten lub alergię na pszenicę. Coraz więcej osób decyduje się na eliminację glutenu ze swojej diety. Sprawdź zatem, co jeść na diecie bezglutenowej, aby była różnorodna, smaczna i prawidłowo zbilansowana.

Wybieraj naturalnie bezglutenowe produkty

Wiele produktów spożywczych naturalnie zostało pozbawionych glutenu, więc możesz jeść je bezpiecznie. Sięgaj przede wszystkim po poniższe składniki, które będą stanowiły dobrą bazę posiłków:

  • ryż – zarówno biały, jak i brązowy, basmati, dziki czy jaśminowy;
  • rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca, fasola;
  • gryka – w postaci mąki i kaszy gryczanej;
  • kukurydza – dotyczy to zarówno mąki kukurydzianej, jak i polenty czy nasiona;
  • ziemniaki i bataty.

Obawiasz się o sięgnięcie po produkty zanieczyszczone glutenem? Niestety istnieje takie ryzyko, które możesz ograniczyć poprzez czytanie składów. Rozwiązaniem może też być catering dietetyczny np. https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/sosnowiec/. Szczególnie jeśli ma w ofercie dietę bezglutenową.

Wprowadź do diety mięso, ryby i jaja

Co jeść na diecie bezglutenowej? Bez obaw możesz sięgnąć po produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ są one naturalnie bezglutenowe. Dlatego do swojej diety włącz mięso, owoce morza, ryby i jaja. Jednak zachowaj ostrożność przy wyborze wędlin, parówek i gotowego, panierowanego mięsa. Możesz tam znaleźć dodatki z glutenem.

Jak zastąpić tradycyjne wędliny? Możesz samodzielnie przygotować wędlinę z kurczaka lub schabu. To świetny dodatek do kanapek – szczególnie gdy do marynaty dodasz świeże zioła. Jedz nabiał bez dodatku glutenu.

W pełnowartościowej diecie bezglutenowej nie może też zabraknąć produktów mlecznych. Większość z nich nie ma w składzie glutenu, ale lepiej, jeśli przed spożyciem, sprawdzisz skład – szczególnie dotyczy to smakowych serków i jogurtów.

Jaki nabiał możesz jeść bezpiecznie na diecie bezglutenowej? Oto najważniejsze produkty:

  • mleko – zarówno krowie, jak i kozie czy owcze;
  • jogurty naturalne – najlepiej w klasycznej wersji, bez dodatków, które mogą zawierać gluten;
  • sery – większość serów jest bezglutenowa, ale unikaj przetworzonych serów;
  • masło i śmietana.

Korzystaj z bezglutenowych produktów zbożowych

Wybór odpowiedniej mąki i produktów zbożowych sprawia największą trudność na diecie bezglutenowej. Najczęściej polecane są mąki, które są naturalnie bezglutenowe np. kukurydziane, ryżowe, gryczane, migdałowe oraz z ciecierzycy. Pamiętaj jednak, żeby zawsze sprawdzać skład mąki, zwróć też uwagę na ryzyko związane z zanieczyszczeniem krzyżowym. Zazwyczaj producenci umieszczają taką informację na etykiecie produktu. Dlatego najbezpieczniej będzie, gdy sięgniesz po mąki i produkty zbożowe oznaczone jako bezglutenowe.

Zajadaj się owocami i warzywami

Mamy świetną informację. Możesz bez przeszkód zajadać się ulubionymi owocami i warzywami, ponieważ są one w pełni bezglutenowe. Dlatego są to produkty, które powinny stanowić ważną część diety bezglutenowej. Zadbaj o to, żeby 50% składników na talerzu, to były warzywa, a dostarczysz organizmowi mnóstwo niezbędnych witamin i minerałów. Jakie owoce i warzywa możesz jeść na diecie bez glutenu? Wybór zależy od Ciebie, mogą to być np.:

  • jabłka,
  • banany,
  • kiwi,
  • pomidory,
  • brokuły,
  • kapusta,
  • papryka.