Już po raz dziewiętnasty Urząd Marszałkowski w Katowicach ogłosił konkurs na Najlepszą Przestrzeń Województwa Śląskiego. Wśród nominowanych znalazło się pięć realizacji z naszego regionu.

Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 26 realizacji, które znajdują się na terenie 18 gmin województwa. 17 realizacji zostało zgłoszonych przez gminy, natomiast 9 zgłoszeń dokonały inne podmioty (inwestorzy i projektanci).

Większość realizacji ma charakter rekreacyjno-sportowy z elementami edukacyjnymi, sprzyjający wypoczynkowi, aktywności rodzinnej i integracji społecznej.

W konkursie o tytuł najlepszych stanęły zarówno przebudowane, zmodernizowane istniejące już obiekty i przestrzenie, którym nadane zostały nowe funkcje, jak również nowe inwestycje.

Plebiscyt internautów polega na wskazaniu i przyznaniu punktów trzem wybranym realizacjom – od 3 do 1 punktu. Głosowanie trwa do końca lipca, a wśród głosujących Urząd Marszałkowski rozlosuje nagrody rzeczowe.

Wyniki głosowania internetowego nie mają jednak wpływu na werdykt jury, które rozstrzygnie o przyznaniu Nagród i Wyróżnień Marszałka Województwa Śląskiego.

Ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się podczas konferencji organizowanej w ramach Forum Przestrzeni 17 października.

Wśród nominowanych projektów znalazło się pięć realizacji z naszego regionu.

1. Bawialnia Będzin

Bawialnia miejska w Będzinie – fot. mat. UM Będzin

Bawialnia Będzin to wielopoziomowy obiekt mieszczący się w pobliżu Strefy Aktywności Rodzinnej, skateparku i miasteczka ruchu drogowego. Budynek wyposażony jest w nowoczesne i w pełni bezpieczne urządzenia zabawowe.

Na parterze, w strefie zabaw dla dzieci w wieku do lat 4 czekają kolorowe jeździki, interaktywna podłoga, basen z piłeczkami, zjeżdżalnia, zestaw dużych klocków, tunel, gąsienica i domek do zabaw. To miejsce gwarantuje ciekawą i bezpieczną zabawę, rozwija wyobraźnię i kreatywność.

Sala zabaw dla dzieci starszych w wieku od 5 do 11 lat wyposażona jest w trzypoziomową zabawową konstrukcję z przeszkodami o powierzchni ponad 100 m kw. Znajdują sie tam kolorowe zjeżdżalnie, podejścia, piramidy, przejścia wiszące, podesty, trampoliny, równoważnie i wiszące mosty pomagające rozwijać sprawność ruchową i ćwiczyć zmysł równowagi.

Wszystkie konstrukcje i elementy zabawowe w bawialni spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa i posiadają niezbędne atesty i certyfikaty. Cała przestrzeń jest stale monitorowana.

Ciekawie zaaranżowana sala kinowa pozwala na odpoczynek po zabawie.

Opiekunowie w oczekiwaniu na dzieci mogą obserwować zabawę swoich pociech, a także napić się kawy czy herbaty w przytulnej kawiarence. W osobnym pomieszczeniu zamontowano suszarki do włosów. Pomyślano również o wózkarni, aby ułatwić życie rodzicom przywożącym swoje pociechy w wózkach oraz o przewijaku dla najmłodszych.

2. Stawiki Sosnowiec

Wake Zone Stawiki – fot. Facebook

Kompleks wypoczynkowy Stawiki to idealne miejsce dla osób poszukujących odpoczynku od miejskiego zgiełku, nad wodą, w otoczeniu zieleni. Przede wszystkim Stawiki zyskały nową drogę rowerową: 2 – kilometrową pętlę oraz kilkusetmetrowy odcinek w kierunku kompleksu piłkarskiego. Wymieniona została nawierzchnia dla pieszych. Usytuowano ponad 70 ławek, a rowerzyści mają do swojej dyspozycji blisko 40 stojaków rowerowych. Na najbardziej uczęszczanym fragmencie droga rowerowa została odseparowana od drogi dla pieszych pasem zieleni. Przygotowano także miejsce pod przyszłą wypożyczalnię rowerów.

Dla lubiących aktywny wypoczynek powstała 200-metrowa bieżnia z poliuretanu, rozbudowana została również siłownia „pod chmurką”. Wokół kompleksu powstały nowe miejsca parkingowe. Zmieniła się również architektura zieleni. Posadzono 16 platanów, a w pasie rozdzielającym chodnik od drogi rowerowej krzewy derenia białego. Całość inwestycji zwieńcza krąg z logotypem miasta, który można oglądać przed główną bramą wejściową na Stadion Ludowy.

Miejską inwestycję dopełnia prywatne przedsięwzięcie – Wake Zone Stawiki: jedyny w regionie kompleks wyciągów do nart wodnych i wakeboardu, który tworzy pięciosłupowy wyciąg o długości 750 m oraz wyciąg szkoleniowy 2.0 z liną długą na 200 m. Wake park to nie tylko wyciągi, ale również strefa rekreacji: batut, liczne przyrządy treningowe, sklep ze sprzętem i odzieżą, wypożyczalnia, centrum szkoleniowe, punkt gastronomiczny z ogródkiem oraz strefa dla dzieci z placem zabaw. Stawiki to również 100-metrowa plaża z przebieralniami oraz specjalną ławką z przewijakiem.

Tuż obok kompleksu znajduje się 700-metrowa ścieżka edukacyjna. Na niej ulokowano 8 stacji, a na każdej z nich informacje o tutejszej roślinności oraz zadania dla dociekliwych.

3. Plac parkowy z zegarem w Sosnowcu

Plac parkowy z zegarem w Sosnowcu – fot. mat. pras.

Sosnowiecka Podróż w Czasie to plac parkowy z zegarem słonecznym i „meteorytami”. Teren objęty opracowaniem znajduje się w jednym z sosnowieckich parków położonych w rejonie ulic Mościckiego i Parkowej, rzeki Przemszy oraz w bliskim sąsiedztwie II Liceum Ogólnokształcącego im. Emilii Plater, dworca autobusowego i Urzędu Miasta Sosnowiec.

Zaprojektowany zegar słoneczny to zegar analemmatyczny. Oznacza to, iż czas jest wskazywany przez cień osoby stojącej na środku zegara, w miejscu wskazującym aktualny miesiąc roku. Zegar wskazuje czas słoneczny letni. Został zaprojektowany i wykonany z prefabrykatów żelbetowych które zostały zlicowane z nawierzchnią placu. Jest on elementem interaktywnym dla użytkowników przestrzeni publicznej, służy również jako przyrząd doświadczalny dla nauczycieli przedmiotów matematyczno – przyrodniczych pobliskich szkół. Zegar daje możliwość współpracy z Planetarium Śląskim w Chorzowie oraz Wydziałem Fizyki na Uniwersytecie Śląskim. Nasadzenia wokół placu utrzymane są w tematyce upływającego czasu i zmienności pór roku. Na placu zaprojektowano również drewniane siedziska i skarpy, które tworzą dwie „górki” lub „meteoryty”. Forma siedzisk jest nieregularna i nowoczesna.

Inwestycja powstała w ramach Budżetu Obywatelskiego Miasta Sosnowiec.

4. Modernizacja placu zabaw przy ul. Tysiąclecia w Dąbrowie Górniczej

Plac zabaw przy Tysiąclecia – fot. UM Dąbrowa Górnicza

Celem inwestycji było utworzenie miejsca wypoczynku i aktywności rodzinnej. Powierzchnia 6700 m kw. objęta modernizacją, pozwoliła na utworzenie kompleksowego miejsca spotkań dla całych rodzin. Obiekt podzielony został na trzy strefy. Pierwsza z nich, z kolorowymi urządzeniami zabawowymi, przeznaczona jest dla dzieci młodszych. Jest ona wyposażona w urządzenia do zabawy piaskiem znajdujące się pod żaglem, który w słoneczne dni daje cień i ochłodę. Ponadto zamontowany jest tam również zestaw zabawowy przystosowany dla potrzeb osób niepełnosprawnych. Atrakcją drugiej strefy, dla dzieci starszych, są urządzenia linarne oraz urządzenia do ćwiczenia równowagi.

W trzeciej strefie zamontowane zostały stoły do gry w chińczyka, szachy i tenisa stołowego. Zapewniają one relaks dla osób starszych. Ponadto, na obiekcie istnieje boisko trawiaste odgrodzone piłkochwytami. Cały obiekt wyposażony jest w ławki, stojaki na rowery oraz pergole, które obsadzone pięknymi kwiatami w okresie wiosenno – letnim cieszyć będą oko oraz dawać schronienie przed upałem. Innowacją jest ustawienie na obiekcie ławek dla matek karmiących, wyposażonych w przewijaki. Ponadto specjalne przygotowanie terenu w postaci utworzenia pagórków obsianych trawą, stwarza możliwość spędzenia miłych chwil na świeżym powietrzu.

Cały obiekt wyposażony jest w ciągi komunikacyjne z kostki betonowej, co umożliwia swobodne poruszanie się osobom na wózkach inwalidzkich bądź matkom z wózkami dziecięcymi. Pod urządzeniami zabawowymi zastosowano bezpieczną nawierzchnię z mat przerostowych. Stworzenie nowoczesnego placu zabaw sprzyja kreatywnej zabawie, stymulując rozwój psycho – ruchowy dzieci. Natomiast urządzenia dostosowane dla osób niepełnosprawnych sprzyjają integracji.

5. Przebudowa oraz termomodernizacja budynku Urzędu Miasta w Czeladzi

Urząd Miasta w Czeladzi – fot. Maciej Łukasik/MEGADRON

Celem projektu była przebudowa i termomodernizacja budynku Urzędu Miasta Czeladź wraz z zastosowaniem odnawialnych źródeł energii oraz zagospodarowaniem najbliższego otoczenia. Budynek Urzędu Miasta od chwili powstania na początku lat 70. ubiegłego stulecia, nie był gruntownie remontowany, co powodowało w przeszłości jego niską ocenę w rankingach funkcjonalności i estetyki obiektów użyteczności publicznej.

6. Skomentuj przez Facebook

5 KOMENTARZE

  1. Jeżeli przestrzeń publiczna kojarzy się z charakterem rekreacyjno-sportowym z elementami edukacyjnymi, a sprzyjająca wypoczynkowi i aktywności rodzinnej oraz integracji społecznej to ok.
    Ale, jeżeli to jest biurowiec lub tym podobna budowla, coś mi to nie pasuje.
    Sądzę, że takiego obiektu nie powinno się zgłaszać do konkursu !

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here