Uwielbiacie czekoladę? Jeżeli tak, to koniecznie odwiedźcie La Isla del Chocolate w Sosnowcu. To idealne miejsce na chłodne jesienne i zimowe wieczory.

La Isla del Chocolate mieści się przy ulicy Targowej 10 w Sosnowcu i łączy kawiarnię, cukiernię oraz pijalnię czekolady.

Miejsce to tworzą dwaj kuzyni ze Śląska Cieszyńskiego, dla których czekolada to wielka pasja. Od lat w niewielkim rodzinnym zakładzie samodzielnie ją wytwarzają, oblewają nią owoce, a także ręcznie formują trufle i praliny. Teraz chcą się tym wszystkim dzielić z mieszkańcami Zagłębia.

Dlaczego akurat Sosnowiec? – Szukaliśmy średniej wielkości miasta, w którym nie ma czekoladziarni z prawdziwego zdarzenia. Objechaliśmy kilkanaście miejscowości i w końcu trafiliśmy do Sosnowca. Zobaczyliśmy tu mnóstwo pozytywnie nastawionych ludzi i stwierdziliśmy, że jest to idealne miejsce dla nas – tłumaczą właściciele.

La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ
La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ

Intrygujące wnętrze

Dość intrygujące jest samo wnętrze lokalu, które łączy nowoczesność z tradycją. Nad wszystkim pieczę sprawowali właściciele, którzy samodzielnie zrobili remont. Ciekawym akcentem jest mural na ścianie, który nawiązuje do czekoladowej oferty tego miejsca i jest autorstwa studentki Akademii Sztuk Pięknych.

La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ
La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ

Liczy się dobry smak

W kawiarnianym menu znajdziemy szeroki wybór kaw serwowanych na miejscu oraz na wynos. – Wszystkie napoje kawowe przygotowywane są na bazie stuprocentowej Arabiki, która wypalana jest specjalnie dla nas w zaprzyjaźnionej palarni. Daje to gwarancję, że serwowana przez nas kawa zawsze jest świeża, aromatyczna i smaczna – podkreśla Szymon.

Są też koktajle mleczne wytwarzane na bazie owoców oraz herbaty w dziesięciu różnych odmianach.

La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ
La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ

Czekoladowe królestwo w centrum Sosnowca

Podstawowym punktem menu sosnowieckiego lokalu jest oczywiście najwyższej jakości czekolada. – Staramy się opierać profil działalności lokalu o czekoladę i wyroby czekoladowe. Importujemy czekoladę z Włoch, a wszystko wyrabiamy ręcznie w małym zakładzie na Śląsku Cieszyńskim – mówi Szymon.

Jaka powinna być zatem dobra czekolada? – Dobra czekolada to taka, która nie zawiera nawet śladowych ilości olejów roślinnych. Powinna opierać się wyłącznie na maśle kakaowym – odpowiadają zgodnie.

Wszystkie czekolady serwowane w La Isla del Chocolate przygotowywane są na bazie kuwertury czekoladowej, która używana jest także do produkcji m.in. czekoladek i pralin.

– Oferujemy czekoladę w wielu wariantach smakowych. Kubek gorącej prawdziwej czekolady np. z miętą jest czymś idealnym na ponure wieczory i nie da się tego porównać do niczego na świecie – uśmiechają się właściciele.

La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ
La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ

Smaczne wyroby cukiernicze

Atutem nowego lokalu w Sosnowcu są wyroby cukiernicze. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – ciasta, muffinki w różnych smakach oraz bardzo smaczne ciasteczka typu makaroniki – to tylko niektóre argumenty, dzięki którym czas w La Isla del Chocolate upłynie pod znakiem słodkiego uniesienia.

La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ
La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ

Królują praliny i trufle

Strzałem w dziesiątkę są jednak ręcznie robione praliny, trufle, czekolady z bakaliami oraz różnego rodzaju owoce w czekoladzie.

W swojej pracy właściciele lokalu wzorują się na starej belgijskiej szkole. – Podstawą do produkcji wszystkich produktów jest wytwarzany w tradycyjny sposób ganache. Jest to nadzienie, które w głównej mierze składa się z kuwertury czekoladowej, prawdziwego masła i śmietany. Nadzienie to daje wyjątkową konsystencję, niepowtarzalny smak oraz jakość – wyjaśniają. – To właśnie wyróżnia nas od masowych towarów, które każdego dnia możemy spotkać w sklepach i innych sieciówkach – dodaje Szymon.

La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ
La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ

Praliny idealne na prezent

Wyroby czekoladowe to również idealny pomysł na prezent. – Wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów i wykonujemy bomboniery oraz zestawy prezentowe. To świetny pomysł, na przykład dla biznesowych kontrahentów – zachwala jeden z właścicieli. – Mamy również pakowane kawy, herbaty, a także czekolady. Jeżeli coś komuś bardzo zasmakuje, to może sobie kupić i delektować się w domu – dodaje.

La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ
La Isla del Chocolate Sosnowiec – fot. MZ

Czekolada na każdą kieszeń

Tradycyjna i ręcznie wytwarzana czekolada jest zapewne bardzo droga? Nie w sosnowieckim lokalu. Ceny są przystępne i na każdą kieszeń.

– Biorąc pod uwagę segment, w którym działamy, nasze ceny są atrakcyjne – podkreślają właściciele.

Z nowego miejsca zadowoleni są mieszkańcy, którzy coraz chętniej odwiedzają La Isla del Chocolate. – Mają przepyszną kawę i słodkości. Jest to także świetny zakątek dla zakochanych lub na spokojne biznesowe spotkanie – zachwala pani Katarzyna.

– Cieszymy się, że nasza oferta przypadła do gustu mieszkańcom Sosnowca. Dokładamy wszelkich starań, aby wyroby były jak najlepszej jakości i w dostępnej cenie – podkreślają przedsiębiorcy.

Właściciele lokalu nie chcą jednak osiąść na laurach i już planują kolejne udogodnienia dla swoich klientów. – W przyszłym roku chcemy uruchomić ogródki letnie. Poszerzymy też naszą kartę z napojami – zapowiadają.

La Isla del Chocolate to miejsce godne polecenia.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY