Już w najbliższy piątek i sobotę zapraszamy na kolejną edycję imprezy z piwem kraftowym. Tym razem pod szyldem topowego polskiego browaru: Trzech Kumpli.

Przed nami kolejna odsłona Nano Festiwalu Piwa w Cesarskiej. Tym razem z browarem Trzech Kumpli.

Swoje specjalne, grillowe menu przygotowali dwaj znani w Sosnowcu szefowie kuchni: Marcin Tondos i Mikołaj Baryłka. Będzie to:

  • Pulled pork, pita, colesław z harissa i kolendrą (chłopaki wypiekają swoją pitę!),
  • Skrzydełka kurczaka w piri-piri, tzatziki ziemniaki z masłem czosnkowym,
  • Grillowany camembert z salsa z pomidorów i rukolą,
  • Kiełbasa, chutney z cebuli, ogórki małosolne, musztarda mirabelkowa, focaccia,
  • Gzik,
  • Ziemniaki z masłem ziołowo-czosnkowy.

Nano Festiwal Piwa organizowany jest już po raz czwarty przez Cesarską na ich sporym ogródku. W każdej z imprez bierze udział browar, który przejmuje zewnętrzne stoisko z sześcioma kranami. Na imprezę przyjeżdża też wybrany foodtruck serwujący dania dobrze komponujące się z piwem.

Pomimo wakacyjnego okresu impreza gromadzi sporą rzeszę uczestników. W ubiegłym tygodniu dodatkową atrakcją był pokaz warzenia piwa! Każdy z uczestników imprezy mógł własnoręcznie wykonać wszystkie czynności, od ważenia i śrutowania słodu, przez zacieranie, gotowanie i chmielenie, aż do filtracji.

Nano Festiwal Piwa z browarem Trzech Kumpli

Start: piątek, 12 lipca, godzina 15.00.
Miejsce: Cesarska, Sosnowiec, ul. 3 Maja 7

WIDEO: Piotr Tkacz