W letnie i upalne dni lody to doskonały sposób na ochłodę. Gdzie są najlepsze lody w Sosnowcu? Gdzie znajdziemy największy wybór smaków?

Istne lody rzemieślnicze (Sosnowiec i Jaworzno)

Po Katowicach przyszedł czas na podbój Sosnowca. Istne lody rzemieślnicze zawitały do stolicy Zagłębia Dąbrowskiego (ul. Modrzejowska).

Istne lody rzemieślnicze - fot. Facebook

Głównym produktem są lody rzemieślnicze nakładane łopatką w czarnym, słodkim lub niesłodkim waflu, bądź kubeczku papierowym. Nie na miejscu to na wynos. Dodatkowo w sprzedaży własne masła orzechowe – szykowane w różnych odsłonach smakowych, które będą wprowadzane partiami. W ofercie znajdują się także soki Pyrsk oraz kawa z klasycznego przelewu.

Z myślą o lodożercach dbających o zdrowie przygotowano vege wtorki i vege piątki. Wówczas lody przygotowane są na mleku roślinnym. Wpadajcie, każdego dnia do wyboru 6 smaków – klasyczne: czekolada mleczna, truskawa i śmietanka oraz 3 dziennie nowe zmieniające się propozycje.

Lokal „Istne lody rzemieślnicze” znajdziecie także w Jaworznie przy ulicy św. Jana 14.

Lodziarnia Tradycyjna, Sosnowiec

Lodziarnia Tradycyjna w Sosnowcu – fot. DZ
Lodziarnia Tradycyjna w Sosnowcu – fot. DZ

W Lodziarni Tradycyjnej za lodami ustawiają się kolejki. Oprócz tradycyjnych smaków, typu śmietana, czekolada, truskawka, dostaniemy tak nietypowe smaki, jak zachwalana przez gości beza z jagodami czy szarlotka. Codziennie Lodziarnia tradycyjna oferuje inne smaki lodów. Każda porcja musi mieć dokładnie 60 g.

Oprócz lodów w lodziarni spróbujemy też ciast. Wypieki cieszą się dużą popularnością. Szczególnie chętnie goście lodziarni sięgają po kruche rogaliki z kawałkami migdałów czy jagodzianki z prawdziwymi jagodami. Również alergicy znajdą coś dla siebie – większość lodów nie zawiera glutenu, dla osób z nietolerancją laktozy są sorbety, a na amatorów ciast czekają bezglutenowe ciasta.

Wera Vita, Dąbrowa Górnicza

Wytwórnia lodów, która funkcjonuje już od lat! Lody tworzy dzięki tradycyjnemu procesowi produkcji, wyłącznie z naturalnych składników i oryginalnej recepturze z 1973 roku.

Dzięki ogromnej palecie smaków każdy może skompletować swoje własne, niepowtarzalne lody. W swojej ofercie posiadają desery lodowe, shake lodowy, a także duży wybór smaków.

Lodowato, Sosnowiec

Lodowato - fot. Facebook/@lodowato2015
Lodowato – fot. Facebook/@lodowato2015

Lodowato to lodziarnia serwująca lody naturalne – produkowane na miejscu w oparciu o najwyższej jakości składniki. Miejsce stworzone przez ludzi z pasją i głową pełną pomysłów.

Można tu zawsze zasmakować w trzech lodowych klasykach czyli śmietance, truskawce i czekoladzie lub dać się porwać fantazji mistrzów lodziarstwa, którzy serwują dodatkowo pięć codziennie zmieniających się i zaskakujących smaków.

Czarownica, Czeladź

Czeladzki lokal serwuje zapiekanki, tosty i domową zupę. Ale znajdziemy tu także zimne napoje i naturalne lody, robione na naszych oczach. Wystarczy tylko wybrać smak, a specjalna maszyna łączy lody śmietankowe z wybranym przez nas dodatkiem.

Tajskie Lody Manufaktura Smaku, Sosnowiec

Tajskie Lody Manufaktura Smaku - fot. Tajskie Lody Manufaktura Smaku
Tajskie Lody Manufaktura Smaku – fot. Tajskie Lody Manufaktura Smaku

Prawdziwe lody w lekkiej i niebanalnej odsłonie. To kusząca propozycja rolowanych mrożonych słodkości przygotowywanych na oczach klientów. Mają niekonwencjonalny kształt, bowiem są to ruloniku podawane w kubeczkach.

Proces powstawania lodów jest dość ciekawy. Na zmrożonej patelni umieszczane są główne składniki, czyli mleko i śmietanka. Do tej bazy trafiają pozostałe składniki oraz dodatki, zgodnie z życzeniem klientów. Później ręcznie, za pomocą specjalnych szpachelek spaja się wszystkie składniki, a powstałą masę następnie roluje się w odpowiedni kształt i podaje w kubeczku wraz z wybraną posypką.

Pracownia Lodów Tradycyjnych, Sosnowiec

Przy tradycyjnej paczkarni „Dobrze nadziane” powstała Pracownia Lodów Tradycyjnych, gdzie produkcja lodów odbywa się na miejscu. Nad smakami i jakością czuwa Włoch Raffaele Derosa, uważany za jednego z najlepszych specjalistów od lodów.

Codziennie dostępne są trzy smaki tradycyjne (śmietanka, truskawka, czekolada) oraz pięć innych, do wyprodukowania których używane są wysokiej jakości składniki.