W letnie i upalne dni lody to doskonały sposób na ochłodę. Gdzie są najlepsze lody w Sosnowcu? Gdzie znajdziemy największy wybór smaków?
Istne lody rzemieślnicze (Sosnowiec i Jaworzno)
Po Katowicach przyszedł czas na podbój Sosnowca. Istne lody rzemieślnicze zawitały do stolicy Zagłębia Dąbrowskiego (ul. Modrzejowska).
Głównym produktem są lody rzemieślnicze nakładane łopatką w czarnym, słodkim lub niesłodkim waflu, bądź kubeczku papierowym. Nie na miejscu to na wynos. Dodatkowo w sprzedaży własne masła orzechowe – szykowane w różnych odsłonach smakowych, które będą wprowadzane partiami. W ofercie znajdują się także soki Pyrsk oraz kawa z klasycznego przelewu.
Z myślą o lodożercach dbających o zdrowie przygotowano vege wtorki i vege piątki. Wówczas lody przygotowane są na mleku roślinnym. Wpadajcie, każdego dnia do wyboru 6 smaków – klasyczne: czekolada mleczna, truskawa i śmietanka oraz 3 dziennie nowe zmieniające się propozycje.
Lokal „Istne lody rzemieślnicze” znajdziecie także w Jaworznie przy ulicy św. Jana 14.
Lodziarnia Tradycyjna, Sosnowiec
W Lodziarni Tradycyjnej za lodami ustawiają się kolejki. Oprócz tradycyjnych smaków, typu śmietana, czekolada, truskawka, dostaniemy tak nietypowe smaki, jak zachwalana przez gości beza z jagodami czy szarlotka. Codziennie Lodziarnia tradycyjna oferuje inne smaki lodów. Każda porcja musi mieć dokładnie 60 g.
Oprócz lodów w lodziarni spróbujemy też ciast. Wypieki cieszą się dużą popularnością. Szczególnie chętnie goście lodziarni sięgają po kruche rogaliki z kawałkami migdałów czy jagodzianki z prawdziwymi jagodami. Również alergicy znajdą coś dla siebie – większość lodów nie zawiera glutenu, dla osób z nietolerancją laktozy są sorbety, a na amatorów ciast czekają bezglutenowe ciasta.
Wera Vita, Dąbrowa Górnicza
Wytwórnia lodów, która funkcjonuje już od lat! Lody tworzy dzięki tradycyjnemu procesowi produkcji, wyłącznie z naturalnych składników i oryginalnej recepturze z 1973 roku.
Dzięki ogromnej palecie smaków każdy może skompletować swoje własne, niepowtarzalne lody. W swojej ofercie posiadają desery lodowe, shake lodowy, a także duży wybór smaków.
Lodowato, Sosnowiec
Lodowato to lodziarnia serwująca lody naturalne – produkowane na miejscu w oparciu o najwyższej jakości składniki. Miejsce stworzone przez ludzi z pasją i głową pełną pomysłów.
Można tu zawsze zasmakować w trzech lodowych klasykach czyli śmietance, truskawce i czekoladzie lub dać się porwać fantazji mistrzów lodziarstwa, którzy serwują dodatkowo pięć codziennie zmieniających się i zaskakujących smaków.
Czarownica, Czeladź
Czeladzki lokal serwuje zapiekanki, tosty i domową zupę. Ale znajdziemy tu także zimne napoje i naturalne lody, robione na naszych oczach. Wystarczy tylko wybrać smak, a specjalna maszyna łączy lody śmietankowe z wybranym przez nas dodatkiem.
Tajskie Lody Manufaktura Smaku, Sosnowiec
Prawdziwe lody w lekkiej i niebanalnej odsłonie. To kusząca propozycja rolowanych mrożonych słodkości przygotowywanych na oczach klientów. Mają niekonwencjonalny kształt, bowiem są to ruloniku podawane w kubeczkach.
Proces powstawania lodów jest dość ciekawy. Na zmrożonej patelni umieszczane są główne składniki, czyli mleko i śmietanka. Do tej bazy trafiają pozostałe składniki oraz dodatki, zgodnie z życzeniem klientów. Później ręcznie, za pomocą specjalnych szpachelek spaja się wszystkie składniki, a powstałą masę następnie roluje się w odpowiedni kształt i podaje w kubeczku wraz z wybraną posypką.
Pracownia Lodów Tradycyjnych, Sosnowiec
Przy tradycyjnej paczkarni „Dobrze nadziane” powstała Pracownia Lodów Tradycyjnych, gdzie produkcja lodów odbywa się na miejscu. Nad smakami i jakością czuwa Włoch Raffaele Derosa, uważany za jednego z najlepszych specjalistów od lodów.
Codziennie dostępne są trzy smaki tradycyjne (śmietanka, truskawka, czekolada) oraz pięć innych, do wyprodukowania których używane są wysokiej jakości składniki.