Czy obecna sytuacja epidemiologiczna w Polsce wpływa na lokalny rynek pracy? Czy w sytuacji, w której istnieje realne ryzyko utraty zatrudnienia istnieją branże, które poszukują pracowników? Jak w czasach epidemii wyglądają rozmowy o pracę?

Na wszystkie pytania i wiele innych znajdziecie odpowiedź w wywiadzie, który przeprowadziliśmy z Sabiną Miczek, kierownikiem działu kadr i płac Zakładów Mięsnych Silesia S.A. Zapraszamy do lektury.

Jak epidemia wpływa na rynek pracy?

Koronawirus wyraźnie wpływa na sytuację gospodarczą w Polsce, znacząco pogłębiając obserwowane już od kilku miesięcy spowolnienie gospodarcze w kraju. Epidemia będzie miała w najbliższych miesiącach wyraźny wpływ na statystyki zatrudnienia w Polsce. W największym stopniu i najszybciej kryzys pojawi się w turystyce, transporcie pasażerskim, gastronomii, sektorze rozrywkowym, i tam trudno oczekiwać szybkiego „odbicia od dna kryzysu”.

Biorąc pod uwagę, że wiele osób z tych właśnie branż może aktualnie stracić pracę
pracę postanowiliśmy uruchomić w naszej firmie dodatkowe rekrutacje, które dadzą im możliwość stałego zatrudnienia wraz z pełnym wynagrodzeniem. Jesteśmy otwarci na współpracę z osobami, które mają doświadczenie w branży spożywczej, handlowej, logistycznej oraz takie, które zwyczajnie chcą się przekwalifikować zaczynając pracę w zakładach mięsnych.

Jak branża spożywca zamierza funkcjonować w okresie epidemii i po jej zakończeniu?

Dziś przedsiębiorstwa branży spożywczej odnotowują chwilowe wzrost zamówień. Zarządy i pracownicy firm obawiają się spadku zamówień, który za chwilę może nastąpić wraz ze wzrostem epidemii. Pamiętajmy jednak też, że żaden inny sektor nie jest obwarowany tak licznymi regulacjami prawnymi, określającymi standardy jakości, jak właśnie sektor spożywczy. Jest to ściśle związane z ochroną ludzkiego zdrowia.

Właśnie dla tej branży, już przed pandemią wszelkie restrykcje, obostrzenia, embarga, zmienne ceny surowców, a także wysokie wymogi co do kontroli jakości były dniem powszednim. Tym samym w ZM Silesia jest nam znacznie łatwiej wprowadzać jeszcze głębsze i bardziej restrykcyjne regulacje wewnętrzne, które przede wszystkim mają dać poczucie bezpieczeństwa naszym pracownikom, dzięki którym jesteśmy w stanie utrzymać bieżącą produkcję.

Jak firma zabezpiecza pracowników w trakcie epidemii koronawirusa?

W naszych zakładach bardzo poważnie podeszliśmy do zaleceń rządowych związanych z epidemią koronawirusa. Wprowadziliśmy procedury dotyczące m.in. pracy zdalnej dla osób, których obowiązki mogą być wykonywane poza zakładem pracy. Dotyczy to także przedstawicieli handlowych, jest to jedna z grup zawodowych z podwyższonym ryzykiem zakażenia oraz przenoszenia wirusa.

Nie lekceważymy zagrożenia i apelujemy o to samo do pozostałych firm z naszej branży, które takich ograniczeń nie wdrożyły. To jest czas, w którym nie możemy bać się podejmowania zdecydowanych kroków. Ochrona życia i zdrowia powinna leżeć w naszym wspólnym interesie.

Nowe procedury dotyczą także ograniczenia przemieszczania się pracowników między naszymi zakładami oraz dodatkowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy. Każda osoba, która z racji swoich obowiązków musi stawić się w miejscu pracy, ma wykonywany pomiar temperatury ciała. Przy wejściu do zakładu i głównych ciągach komunikacyjnych obowiązkowa jest dezynfekcja rąk. Stołówki, szatnie są również regularnie czyszczone i dezynfekowane.

Pracownicy zobowiązani są do zachowania odległości między sobą przy wchodzeniu i wychodzeniu z pracy, na stołówce a także w korytarzach. Odwołane zostały wszystkie spotkania, do zakładów nie są wpuszczane osoby spoza firmy jeżeli nie jest to absolutnie niezbędne. Na bieżąco również obserwujemy i analizujemy potencjalne zagrożenia oraz wprowadzamy stosowne zmiany jak chociażby zmiana na stołówce zakładowej – gdzie wprowadziliśmy nowy sztywny podział godzinowy dla poszczególnych działów. Podzieliliśmy pracowników na mniejsze grupy, aby zmniejszyć ilość osób przebywających na stołówce z jednym czasie.

Jakie firma ma propozycje dla kandydatów?

Na bieżąco obserwujemy rynek pracy, widzimy jak ogłoszony stan epidemiczny wpływa na niektóre sektory naszej gospodarki. Zakłady mięsne Silesia prowadzą produkcję w kilku lokalizacjach: Sosnowiec, Goczałkowice, Pszczyna. Do wszystkich tych placówek poszukujemy aktualnie osób do pracy na linii produkcyjnej, w magazynie oraz na stanowisko wagowego.

Od kandydatów nie oczekujemy doświadczenia, nasz zespół gotowy jest by przeszkolić zatrudnione osoby. Nowym pracownikom oferujemy przede wszystkim stabilne zatrudnienie na podstawie umowy o pracę, terminową wypłatę wynagrodzenia, bezpłatne posiłki, ubezpieczenie grupowe. Dodatkowo w naszych strukturach funkcjonuje system poleceń pracowniczych, pakiet sportowy oraz paczki okolicznościowe.

Termin rozpoczęcia pracy ustalany jest indywidualnie z pracownikiem. Podjęcie pracy jest możliwe praktycznie od razu po uzyskaniu zaświadczenia o zdolności do pracy z medycyny pracy.

Obecnie rekrutacja prowadzona jest w trybie online oraz telefonicznym, aby zminimalizować ruch osób trzecich na terenie zakładu, rozmowy rekrutacyjne, w miarę możliwości, odbywają się zdalnie za pośrednictwem narzędzi takich jak Skype, WhatsApp czy Viber.

Zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z naszymi ofertami pracy i zachęcamy do kontaktu z naszą firmą.

Skomentuj przez Facebook